ANDREI MăJERI

născut în 1990 | Novaci | România

Andrei Măjeri
este un regizor de teatru român. A absolvit studiile de licență în Regie de Teatru (2012) și masterul (2014) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În 2021 și-a susținut teza de doctorat „Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivității și psihologia corpului comun” la aceeași universitate. Locuiește în București de un deceniu, dar lucrează în multe alte orașe.

Din 2014, a colaborat cu numeroase teatre românești: de la teatrele naționale din Cluj, București și Craiova, la teatrele municipale din Baia-Mare, Turda sau Tîrgu-Jiu și la Apollo111 - cel mai cunoscut teatru independent din București. La Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a regizat un spectacol în limba maghiară.

În 2021 a devenit regizorul angajat al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, unde a montat Eroine, La Academie, Zeițe de categoria B și Piese de rezistență. În 2022 a regizat primul său spectacol în străinătate (Slepa Mrlja/Pata oarbă), în Novi Sad (Serbia), în cadrul Capitalei Culturale Europene, la Teatrul Național Sârb.

Măjeri este interesat de dramaturgia contemporană, în cea mai mare parte română sau spaniolă, dar a lucrat și pe texte aparținând dramaturgilor clasici precum Euripide, și cei canonici, precum Federico García Lorca, Witold Gombrowicz, Lucian Blaga etc.

Lucrările sale includ: Nunta însângerată de Lorca, Medea’s Boys și Bacantele de Euripide, Meșterul Manole de Lucian Blaga, Las Meninas de Ernesto Anaya (dramaturg mexican contemporan) și trei dintre cele mai provocatoare texte ale lui Rodrigo García: Agamemnon, Moarte și reîncarnarea într-un cowboy și Grădinărit uman.

Majoritatea spectacolelor sale aduc în discuție: tragedia greacă, războiul, condiția artistului, sexualitatea, personajele feminine puternice etc.

Măjeri are colaborări de lungă durată cu: Irina Chirilă și Adrian Balcău - scenografie, Lucian Broscățean - costume, Adrian Piciorea - sound design. Montările sale au fost deja invitate în numeroase festivaluri (în țară și în străinătate), confirmându-l astfel ca unul dintre cei mai puternici regizori.

Mărcile stilistice ale regizorului Andrei Măjeri includ diferite tipuri de transgresiune, decupaje provocatoare, schimbări abrupte de convenție și un ritm alert al acțiunii.

El este, de asemenea, un dramaturg emergent; piesa sa Dingo Dogs fiind tradusă în engleză, iar Amplexus bucurându-se deja de o primă montare; Individual compus și True Blue fac parte dintre câștigătoarele ultimelor două ediții Bacău Fest Monodrame.

Andrei Măjeri a câștigat peste zece premii naționale pentru Cea mai buna regie și s-a aflat în mai multe turnee extinse cu: Medea’s Boys, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois și Eroine.

În 2024 a câștigat Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (Cine l-a ucis pe tata?), regizat la Teatrul Metropolis) și Cea mai bună piesă, premiu oferit de Uniunea Scriitorilor, Filiala București-Dramaturgie (cu textul: God of the Gaps).