Premiera

21.09.2018

Durata

1h 45min

18+

Medea's Boys

dramaturgia: Ionuț Sociu + fragmente din „Medeea” de Euripide
„The male orientation of classical Athens was inseparable from its genius. Athens became great not despite but because of its misogyny.“
Camille Paglia – Sexual Personae

„Discriminarea de gen a dominat arta, cultura și viața ultimelor milenii. “MEDEA’s BOYS”  ilustrează o “demontare” regizorală a legendei Argonauților și a Lânii de Aur.

Spectacolul aduce în discuție vulnerabilitățile bărbaților, machismul, patriarhatul și misoginismul, toate acestea prin ironie și umor.

Universul scenic (reprezentat de un bar cu tematică marină) este populat de o distribuție integral masculină. Aici, câțiva argonauți se întâlnesc pentru a celebra experiența majoră a vieții lor - călătoria mitologică pe nava Argo.

Apele acestor amintiri pline de curaj și inconștiență sunt tulburate de rememorarea Medeei, personaj imaginat de Euripide ca o apariție castratoare, o nomadă criminală și răzbunătoare. Ea se înfiripă mental în identitățile virusate, pline de fisuri, ale acestor șase non-eroi, martori apropiați ai unor evenimente majore, dar neatinși de faimă. Manifestându-și pornirile nu tocmai politically correct, totodată rememorând sacrificiile Medeei, dar și recenta sa crimă, protagoniștii ajung să-și schimbe gândirea retrogradă și, în consecință, discursul sexist. “MEDEA’s BOYS” ne vorbește despre patologia iubirii, într-un spectacol erotically incorrect.

În fond, e vorba despre niște bărbați care încearcă să înțeleagă.”

Andrei Măjeri

No items found.

Producție a Teatrului Apollo111

Cu:

Eduard Trifa

Alexandru Ion

Alex Mirea

Vlad Ionuț Popescu

Alex Chindriș

Florin Aioane

Echipa artistică:


regia: Andrei Măjeri
scenografia: Irina Chirilă
coregrafia: Attila Bordás
sound Design: Adrian Piciorea
asistenți regie: Teodora Petre, Victor Tunsu

sunet: Andrei Mihai
lumini: Marius Nițu
regie tehnică: Mihai Acsente

foto: Barna Nemethi, Claudiu Popescu, Albert Dobrin, Alina Ușurelu
design afiș: Dragoș Boțcău
mulțumiri speciale: Oana Pușcatu și FlashTattoos.ro

Premii și festivaluri:

Grand Prix "Joakim Vujić", JoakimInterFest, Kragujevac, Serbia

Festivalul International de Teatru Oradea - Premiul pentru “Cea mai bună regie”: Andrei Măjeri, Undercloud, Bucuresti

Festivalul International de Teatru Oradea - Premiul pentru “Cea mai bună regie” Andrei Măjeri

Premiul pentru “Cel mai bun actor”: Eduard Trifa

Nominalizare Premiul UNITER pentru debut: Florin Aioane

26 noiembrie 2019 - Desire Festival, Subotica, Serbia

7 noiembrie 2019 - FDR, Timișoara

11 octombrie 2019 - JoakimInterFest, Kragujevac, Serbia

23 septembrie 2019 - Festivalul International de Teatru, Piatra Neamț

18 septembrie 2019 - MOT, Skopje, Macedonia

30 august 2019 - Undercloud, București

14 iunie 2019 - FITS, Sibiu

7 iunie 2019 - Festivalul Internațional de Teatru, Oradea

24 mai 2019 - TESZT, Timișoara

Premiera

21.09.2018

Durata

1h 45min

18+

Cronici

"Primul merit al regizorului Andrei Măjeri constă în faptul că a izbutit să ordoneze și să clarifice materialul dramaturgic, să îi îmblânzească în bună măsură nesupunerile (...), că pune ordine în prezenturi și trecuturi și în felul în care acestea acționează asupra memoriei și conștiinței personajelor. Că a stăpânit planuri temporale, spații, că a știut să speculeze rolul anacronismelor, inclusiv trecerile de la vechea Eladă la Grecia de astăzi, înțelese, și una, și cealaltă, ca mari repere ale istoriei culturale și nu numai a omenirii. Cel de-al doilea merit al tânărului director de scenă e reprezentat de faptul că a alcătuit o distribuție remarcabilă, compusă în totalitate din actori tineri."

Mircea Morariu: Medeea și Argonauții, Yorick.ro


"(...)reușita regizorului Andrei Măjeri care orchestrează totul în așa fel încât cele două lumi par a se completa. În ciuda stilului suplu și lejer, trama originară nu este „revizitată”, ci trăiește literalmente sub ochii noștri. Doar că lumea noastră integrează mitul în stilul ei. Aceiași actori-băieți-de-băieți, cu argoul lor spumos-vulgar, se vor replia în nobilele personaje din „Medeea”, cu toată gravitatea și febrilitatea necesare originalului."

Cristina Rusiecki: Medeea suntem toți, Revista Cultura


"Ce știe însă farmazonul de Andrei Măjeri și știu și extraordinarii actori tineri este să te facă să metabolizezi spectacolul în timp ce-l mesteci și-l respiri și să te trimită acasă cu pofta de-a (re)citi textul lui Euripide. O să mă mai duc să văd Medea’s Boys la Apollo 111, și sigur nu doar o dată. Ca să scap de sevrajul în care trăiesc din a doua zi de după ce-am văzut reprezentația. Mi-e prea dor de Medeea cea barbară și de fermecații ei. Dar, poate, cel mai mult de cum am fost și eu Medeea, odată cu ei."

Ana Barton: Cine nu e Medeea?, www.anabarton.ro


"Pornit ca o explorare a universului masculin, Medea's boys descrie, de fapt, parcurgerea unui traseu mental, de la machism la înţelegerea feminităţii. "

Oana Stoica: Semizeii și feminismul, Scena9

"Deşi ar părea la un moment dat că-i dă dreptate Medeei, spectacolul regizat cu fineţe intelectuală şi viziune de Andrei Măjeri de fapt pune argumentele pe masă şi ne lasă să judecăm. E Medeea o luptătoare pentru drepturile femeii? E Iason cel în drept să decidă asupra vieţii acesteia?"

Doina Papp: Medea’s Boys, aveți rădare cu ei!, Adevărul


"Adrian Măjeri leagă scenele cu fineţe, la momentul unei acumulări ce riscă să strice echilibrul. Aşa se întâmplă şi la foarte frumoasa secvenţă de nuditate deplină, cu tinerii argonauţi într-o horă precum pe vasele antice.  (...) Andrei Măjeri cultivă actorii şi aici a ieşit un grup reuşit în care fiecare este nu doar vizibil dar şi valorizat."

Marius Dobrin: Ochii Medeei, dar mai ales genunchii, Liternet.ro

"La Apollo 111 se joacă Medea’s Boys, un spectacol menit să pună degetul pe tot ce este nepermis, anormal, ofensator, politically incorrect: sexualitate, droguri, erotism, machism, misoginism, feminism, asezonate cu patologia iubirii."

hailateatru.com

"Deși o producție de mici dimensiuni, realizată pe o scenă independentă, Medeea’s boys e una dintre cele mai inspirate și curajoase rescrieri ale clasicilor create în ultimii ani pe scena românească."

Cristina Modreanu: La feminin și la masculin, revistascena.ro

"Departe de a demitiza, cum ar fi fost de așteptat după interacțiunile din debutul spectacolului, împănate cu limbajul colorat, obscen pe care îl folosesc băieții când sunt doar între ei, cu dese referiri explicite la organe sexuale și relații sexuale, cu fruste, bărbătești contacte fizice, chiar cu tente de agresivitate, Medea’s boys ne determină să facem un salt peste timp și să conștientizăm substratul mitologic al psihicului uman."

Alina Vasiliu: Băeți de băeți cu traume mitologice. Ca noi toți., Alinavasiliu.ro

„În Medea’s Boys (Teatrul Apollo 111, București), flerul hermeneutic al regizorului Andrei Măjeri a avut un suport solid în scenariul scris de Ionuț Sociu, cu fragmente din Medeea lui Euripide. Cei doi tineri creatori au o viziune foarte proaspătă și vie despre teatrul extrem-contemporan, așa că spectacolul are exact tempoul vital, mixul potrivit de umor și ludic, de superficiu și profunzime care să-i asigure succesul.”

Claudiu Groza: Succes!?, www.tribuna-magazine.com