August 25, 2020 11:26 PM
Uneori, ceea ce vede celălalt în tine ca fiind curaj e pură întâmplare, iar ceea ce tu consideri că e o reală clipă curajoasă (artistică sau umană) poate trece neobservată.
Primul cuvânt pe care îl spune copilul e mama, dar mai înainte de asta, primul sentiment e frica. Pe frică se construiesc viețile. O permanentă îmblânzire a fricii. Cu asta trebuie să lucrăm.
Un dans periculos între curaj și frică.
Bucuria zilnică a întâlnirii, omenia din clipele de cumpănă, astea rămân, astea nasc prietenii. Și ne fac fericiți, sau măcar inconștienți de frică. Uneori merge să acceptăm faptul că nu suntem chiar cei mai curajoși, cel puțin nu zilnic.
Mă bucur de sincronicități. Întotdeauna. Ce simțeam de mic ca fiind magic, acele momente care îmi clarificau o apariție / informație/ idee recentă poartă totuși un nume.
Câine fiind, stăpân la oi, m-am imprietenit atât de mult cu ele, că urșii nu mă mai sperie.
Mergem împreună pe cele mai abrupte pajiști alpine. Împreună.
'' și ce n-ai făcut să mă îngropi / totuși ai uitat că sunt o sămânță ‘'
- 1978 '' Corpul și resturile ''
Dinos Christianopoulos
2022-2023
Bosnia — patrie fictivă: Un muzeu al războiului. Acel război, acele gesturi, aceste vieți. Genealogii tragice. Mitologii naționale. Complexe de superioritate. Mecanisme de apărare.
Bosnia — patrie afectivă: Împotriva realismului. Dacă suntem pietre, măcar să spargem ceva. Între frați. Înainte și după. Bombe neexplodate. Vindecare. Grădini ascunse.
Bosnia— patrie subiectivă: Once upon a time in Yugoslavia. Lumina s-a stins singură pentru totdeauna. De parcă am fi fost fericiți. Noi n-avem altă casă. Persoana I plural.
2017-2022
Într-o permanentă fugă, protagonistul glisează cu mult umor printre obiceiuri casnice, voyeurism, job într-o corporație, relații colegiale bizare, un libido exacerbat și o fascinație ierarhică soră cu patologia. Deși pare o alergare zilnică, INDIVIDUAL COMPUS este un sprint final. O răsturnare a stupului, din care analizăm doar o albină.
2016
Într-un viitor apropiat, o societate distopică provoacă desfășurarea dicteului angoasant al protagonistului, conturând o destăinuire testamentară. Aici, oamenii au aproape totul, dar viața are o durată prestabilită. Încolțit de moarte, tatăl simte că i-au mai rămas atâtea de făcut înaintea morții ceremonios organizate de această societate. Receptorii dramei sunt mama și fiul. Femeia/ Mama protestează original la adresa ordinii sociale, îndepărtându-se de lume,